Tomb Vgs logo: såmannenTOMBVGS

To damer smiler, ung jente med tung last på ryggen
snakkeboble

"Alt dere gjorde mot èn av disse mine minste.."

Det finnes et sted på jorda der folk ennå ikke har egne kjøretøy. Når sola går ned, blir det mørkt og innlagt vann er som Utopia. Her lever det vakre mennesker, men de lever harde liv.

13. Mars 2025

Klimaendringer

Disse menneskene lever enkelt materielt sett, og selv sliter de ikke ut jorda. Mange av oss andre, derimot, har det vi kaller et høyt klimaavtrykk som overbelaster kloden og fører til klimaendringer. Nepal er det landet som er 4. hardest rammet av klimaendringer i verden! Styrtregn og tørke er vanligere enn før. Dette utløser ras som ødelegger stadig både veier, matjord og hus. Jevnlige jordskjelv utløser også fatale ras. Det er vanskelig å finne arbeid, så de fleste menn jobber i India. Ofte er de borte i fem år av gangen.

Prosjektbesøk

I desember 2024 fikk undertegnedebesøke misjonsprosjektet som Tomb samler inn til to ganger i året, gjennom Tomb Dagsverk og misjonsløpet. Prosjektet ligger i Bahjang, i nord-vest-Nepal. Bilen vår snirklet seg itimesvis på bratte og rasutsatte veier, ofte i 20 og 30 km/t før vi var framme i prosjektområdet. Det var utrolig flott å få se med egne øyne hva vi på Tomb støtter og at det nytter! Folks livsvilkår bedres gjennom det flotte arbeidet som gjøres. Og ikke minst gjorde det inntrykk å møte alle menneskene! 

Bærekraft

I bistandsprosjekter er alltid bærekraft et fokus;hvordan starte noe som skal gi varig endring i et samfunn, også når prosjektet er ferdig? I Bahjang er det etablert 31 «farmers groups», grupper på 30-35 stk, som velger sine egne ledere. Lederne får kurs i ulike temaer, og så underviser de sine egne grupper. Slike temaer kan dreie seg om hvordan man skal unngå å bli tatt av ras, hvordan man kan dyrke mat når matjorda er tatt av ras eller hvilke planter som forebygger at jorda raser ut. Fellesskapet oppmuntres til å spare månedlig i en felles kasse, og disse pengene kan lånes ut hvis noen vil starte noe nytt. Så betales pengene tilbake med en liten rente. Gruppen peker selv på hvem som trenger å få oppstartsstipend, og dette skal gå til den med aller størst behov i gruppa, men personen må også ha en god plan for tilbakebetaling.

Hele mennesker

Prosjektet ble kalt «klimaprosjektet», men det som ble tydelig for meg var at ved å hjelpe med klimatiltak og matsikkerhet, gjør man så mye mer enn bare akkurat det. Man gjør noe med hele grunnlaget for eksistens i området, altså primærbehovene, og man legger til rette for utvikling for enkeltpersoner og samfunn. Når foreldrene får arbeid, får de selvrespekt og tiltakslyst. Da kan barna også gå på skole og få utviklet sine talenter og muligheter. Det kristne menneskesynet dreier seg om at alle mennesker har uendelig verdi, og det gjelder også menneskene i Bahjang. Det er en glede å få bidra til at også de skal få leve liv i verdighet og glede.

Tekst/foto: Ingjerd Grimstad Bandak, medarbeider i Tomb Bidrar

To små jenter holder rundt hverandre

Disse jentene av laveste kaste har endelig fått vannkran ved huset – fire familier per kran. Det betyr mye at mamma bruker mindre tid på å hente vann, og tilgangen er stabil – også i tørketida. Om få år ville det blitt disse jentenes ansvar å hente vann. De måtte båret opptil 50 kilo på ryggen, på dårlige stier.

Dame med symaskin

Nirmala har fått symaskinkurs og hjelp til å starte opp en liten sybedrift. Noen ganger får hun betalt i penger, noen ganger i mat. Hun er nå blitt en ressursperson i sin «farmers group», og kan være med på å forsørge familien sin.

En mann står og viser fram bananplantasjen sin

Denne mannen ble valgt ut av sin gruppe til å dra på et inspirasjonsbesøk til en annen region. Her ble han inspirert til å dyrke bananer. På det lokale markedet selges kun bananer fra India. Han kjøpte planter for egne, oppsparte penger og snart skal de første bananene høstes. Nå lærer han seg å lage bananchips for å hindre svinn, og han ønsker å få opp et gjerde så han kan ha fjørfe gående og gjødsle plantene samt spise insekter og snegler. Målet er å ansette flere arbeidere, så færre skal dra til India for å jobbe.

En gammel bestefar sitter på en stol med et barnebarn på hver side.

Håpet er at disse barna skal slippe å dra til India for å jobbe i framtiden. Bestefar Yaya ble regnet som en av de mest sårbare i sin gruppe, og gjennom sin Farmers Group fikk han lån til å kjøpe seg tre geiter. Nå har besetningen vokst, og han kan selge dyr og få inntekt. Bestefar er glad for at han klarer å forsørge seg selv. Overskuddet bruker han på utdannelse til barnebarna.

Krukker med frø i ei stor hylle

Prosjektet har etablert en frøbank, der bønder kan bruke lokale frø og så levere et fullt glass tilbake etter innhøsting. I løpet av besøket i området, hadde vi møte med ordføreren. I dette møtet ble det avtalt at myndighetene tar over driften av frøbanken. Da kan den være tilgjengelig for større områder.

Skråninger bygd opp med stein

For å hindre at hus og veier tas av styrtregn og flom, bygges kanter opp. Prosjektet kjøper inn firkanter med hønsenetting, fyller dem med stein, og sikrer kanter med dem. På dette bildet er en skole og skolens toalett sikret, for de stod i stor fare for å bli skylt ut ved neste regntid.

Dam med åpen bunn, drikkekar til dyr på siden

Jevn strøm av fuktighet er viktig for å hindre erosjon av jord. I det siste har prosjektet bygget flere av disse dammene. De har ikke bunn. Ved styrtregn tar de opp mye vann slik at stien nedenfor ikke oversvømmes eller skylles ut. Når det er tørke, siver vannet ut gjennom bunnen og vanner jorda litt og litt. De ser positiv effekt av dette på jordene nedenfor. Dammen har også et drikkekar til dyr som går fritt omkring. Dette gir mindre sårbarhet i tilfelle tørke og styrtregn.

Ei dame foran lita steinhytte med mølle på vannkraft

Prosjektet har bygd ei mølle som drives med vannkraft, som gir stabil kraft gjennom hele året. Før måtte kvinnene gå tre timer hver vei for å male korn og frø til en mye høyere pris, nå går de «bare» en time. Ratana og mannen har ansvar for drift av mølla, og får litt hver gang noen maler mel. Disse pengene bruker de til nødvendig vedlikehold av mølla, resten blir deres lønn. Nå har de fått råd til å sende barna til skole.

Velkomstkranser på rad og rekke

Overalt hvor vi kom, fikk vi velkomstkranser av friske blomster. Disse vokste på busker.

Hus langt oppe i fjellet

I dette huset hadde ei dame startet med "home stay" for å generere inntekt. Hun leide ut ett av rommene i første etasje. Resten av familien delte ett soverom i andre etasje.

Bilde av et potetfelt

Her prøves ulike potetslag ut. Målet er å bruke sorter som passer godt med klima lokalt, men som gir mer avling per det som er satt i jorda. Det er også et "kontrollslag" med det som vanligvis er i bruk, for å sammenligne.

Tomb bidrar sin logo

Tomb Bidrar er Tomb sitt engasjement for verden rundt oss. Vi har valgt å fokusere på et Normisjonsprosjekt i Nepal. Vi samler inn til dette på Tomb Dagsverk og gjennom vårt årlige misjonsløp.

Hvorfor gjør vi dette?

Som kristen skole ønsker vi at nestekjærlighet skal være noe som preger oss - også i praksis. Å bidra til andre er en glede vi håper elevene også skal få oppleve, og et ansvar vi har som borgere i ett av verdens aller rikeste land. Vi ser på dette som en viktig del av "dannelsen" som også er en del av skolens oppdrag. I tillegg er det lett å plassere tverrfaglige temaer under Tomb Bidrar, som menneskerettigheter og bærekraft.

Vil du vite hvordan vi gjør det?